Hver mandag reiser de til Skaret i Molde, hvor de trener sammen med de andre skiskytterne i klubben.

– Skiskyting er veldig fascinerende og det er lærerikt å se de som er på et høyt nivå og hvor flinke de er, forteller Lina til ÅA.

– Blir godt kjent

Vi treffer trioen i Isfjorden søndag ettermiddag. Sesongen er på hell og jentene er fornøyde med hvordan årets sesong har vært.

– Det er veldig artig på treningene og det er et godt miljø, sier Lina.

Embla startet på skiskyting fordi søstrene ville ha henne med. Lina begynte året før Embla og Louise ble med.

– Jeg har alltid synes at skiskyting er morsomt å se på. Sammenliknet med langrenn, så blir skiskyting mer interessant og alt kan endre seg. Det er flere faktorer som spiller inn, du må være god i sporet, du må tenke på liggestilling og pusting inn mot skyting, sier hun.

Louise ble inspirert av storesøster Lina. I tillegg har de en pappa som er ivrig supporter av idretten.

I Molde er det ikke det største skiskyttermiljøet. De er en gjeng på rundt 15 stykker, i alderen 9–17 år.

– Vi er få, men vi blir godt kjente med hverandre. Vi har også veldig flinke trenere og folk i klubben som stiller opp, sier de.

Jentene forteller at de blir bedre skiskyttere av å trene og å være sammen med andre som også holder på. At alle trener sammen, uansett alder og nivå, mener de er en styrke.

På treningene er det stort sett skytingen som er i fokus. Jentene forteller at de går mye på ski ellers når det er vinter, mens om våren/sommeren blir det en del skytetrening.

Jentene sier at det hadde vært kult å få opp et større skiskyttermiljø i Rauma.

– Vi har en skytebane i Isfjorden og en langrennsløype. Om vi kunne tilrettelagt for en skiskytterblink der, så hadde det vært supert. Vi trenger ikke mye for å kunne trene, sier de.

Lina, Embla og Louise er svært aktive. I tillegg til skiskyting, driver de også med korps, hest og er ute på rando. Foto: Katrine Silseth Naas

Fokus

Jentene skyter i dag kun liggende. Men fra de er 16 år, kan de skyte stående og gå med bøssa på ryggen.

– Hvordan er det å være i bobla og å ha det fokuset?

– Det er veldig vanskelig. Men man må bare tenke på en ting om gangen og prøve å sette det sammen så bra som mulig. Du må ikke tenke konsekvens av det du gjør, sier de.

– Kan dere bruke dette i andre settinger i hverdagen?

– I forbindelse med skole kan vi for eksempel det. Vi trener på å utestenge alt annet og det er veldig krevende. Vi legger stor merke til når vi får det til og ikke.

Noe av det beste med skiskyting, er ifølge jentene, at du vil kunne se utvikling fort og at treningene er tilrettelagt ditt nivå.

Utøverne har ikke noe mål om å bli best i verden. De er med fordi de synes det er artig, man får god trening og fordi det er et veldig bra miljø.

– Vi har minst to treningssamlinger i året, i tillegg til at vi er med i kretsmesterskapet, klubbmesterskapet og vi deltar på Bama Cup i Trondheim. Det finnes konkurranser hver helg, men det er ikke det vi har lyst til, sier de.

Forbilder

Når de beste skiskytterne i verden konkurrerer, følger stort sett jentene med gjennom skjermen.

– Vi ser nesten alt, sier de.

På spørsmål om hvem deres forbilder er, trekker de blant annet frem Tiril Eckhoff, Julia Simon, Ingrid Landmark Tandrevold og Lou Jeanmonnot.

– Også er det litt kult at Juni Arnekleiv, som kommer fra Dombås, har gjort det så bra denne sesongen.

På treningene på Skaret er det skytingen de terper mest på. Men det blir også noen runder i langrennssporet. Foto: Privat

Skiskytterkretsen i fylket har samlinger på Dombås en gang i året.

– Også har tidligere verdenscupløper Synnøve Solemdal vært på treningene våre, sier de.

– Ikke gi opp

Lina forteller at det beste med skiskyting, er at det er variert.

– I skiskyting må du kunne mye. Skytedelen er veldig morsomt når du får det til, sier Embla.

For Louise sin del er det det sosiale som er viktigst.

– Det er kjempekjekt når vi reiser rundt på turer, sier hun.

– De som blir nysgjerrig på idretten, hva vil dere si til dem?

– Det er å ikke gi opp etter første trening, om du ikke skulle få til skytingen med en gang. Det er en artig idrett og du blir fort kjent med andre, sier de.